LANGUAGE

PILIH WARNA

icon biru Merah Hijau  

 

 

 

SAIZ FONT

Panel W3C

W3C

Laman Web ini menyediakan kemudahan capaian untuk Orang Kurang Upaya (OKU)/ Disability Access. 

 

Pengguna boleh memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil.

 

  Penguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu Merah, Hijau dan Biru.

 

RSS Reader 

  • RSS ialah acronym kepada Really Simple Syndication RSS Rich Site Summary yang membenarkan anda membuat sindikasi berita atau sebarang maklumat dalam laman web.
  • RSS merupakan cara yang paling mudah untuk berkongsi dan memaparkan tajuk berita dan maklumat pada laman web.
  • RSS merupakan format sindikasi berasaskan XML (Extensible Markup Language) untuk paparan maklumat.

Kenapa menggunakan RSS ?

  • RSS direka untuk memaparkan maklumat pilihan tanpa memerlukan pengguna untuk masuk ke laman web tersebut bagi mendapatkan berita terkini.
  • Ia adalah satu program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke desktop anda.
  • Dengan menggunakan RSS feed anda dapat mengetahui maklumat terkini pada laman web dengan lebih pantas menggunakan RSS aggregator (Laman atau program yang mengumpul dan menyusun RSS feed) secara percuma.
  • RSS membekalkan data dalam bentuk yang kecil dan masa capaian yang pantas di mana ia boleh digunakan dengan mudah pada perkhidmatan telefon bimbit atau PDA.

RSS di Laman Web PPPN Kedah Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk kegunaan pengguna laman web PPPN Kedah mendapatkan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh PPPN Kedah. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar maklumat terkini daripada laman web PPPN Kedah dapat disalurkan dengan lebih pantas dan berkesan.

Melalui RSS Feeds ini juga:
1. Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak.
2. Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan(Spam).
3. Anda dapat mengetahui maklumat terkini mengenai PPPN Kedah dengan lebih cepat dan berkesan.
4. Berita atau maklumat yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

 

Untuk menggunakan RSS:

Klik pada simbol ini  di dalam laman web PPPN Kedah untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan PPPN KedahMaklumat lanjut penggunaan RssReader boleh diperolehi di http://www.rssreader.com.

 

Federal Development Office of Kedah State shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this Website
Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Kedah